Tips


KINDERLOOSHEID NA KANKER

TIPS

TIP 1:

Ga voordat de oncologische behandeling start naar een gynaecoloog (en de mannen naar een uroloog) die gespecialiseerd is in kanker en vruchtbaarheid.

Vraag of er mogelijkheden zijn om er voor te zorgen dat je in de toekomst nog kinderen kunt krijgen.


TIP 2:

Knip het hele traject van behandeling en verwerking in je hoofd in stukjes. Doordat je èn kanker hebt èn te maken hebt met kinderloosheid, komen er zoveel gedachten en gevoelens op je af dat je overspoeld kunt raken.


TIP 3:

Richt je op het hier en nu. Denk niet in scenario's voor de toekomst. Dat geeft veel onnodige stress.


TIP 4:

Je hebt 2 rouwprocessen om door te maken. Soms lopen die door elkaar en soms wisselen die elkaar af. Accepteer dit en geef beide ruimte.


TIP 5:

Een partner heeft ook 2 rouwprocessen die wisselend aandacht vragen. Je bent daarom bijna nooit met hetzelfde bezig als de ander. Vraag minimaal wekelijks aan elkaar:

"wat houdt jou op dit moment bezig?"

"wat heb je nodig van mij?"


TIP 6:

Plan momenten met je partner in om te praten over moeilijke onderwerpen. Spreek af hoe vaak, wanneer en hoe lang je er over gaat praten. Dit voelt aanvankelijk kunstmatig, maar dat went en het voorkomt veel onduidelijkheid en frustratie. 


TIP 7:

Zoek hulp. Het hebben van kanker is al heftig en moeilijk, dit ook nog eens op jonge leeftijd krijgen en dan ook nog eens te maken krijgen met ongewenste kinderloosheid is eigenlijk te veel om zelf te kunnen verwerken. Bespreek met je huisarts waar je hulp kunt krijgen..